Dubai – Een droomstad voor iedere architectuurfotograaf

05Architectuurfotografie van de stad van de toekomst
Jan Paul Mioulet, van DAPh architectuurfotografen richtte zijn lens op de indrukwekkende stadsstaat binnen de Verenigde Arabische Emiraten. “Dubai is een stad die zo in ontwikkeling is, dat ik een uitnodiging om de uitreiking van een grote fotoprijs – de HIPA– bij te wonen niet af kon slaan. Dubai leek me een interessante stad. Maar als je architectuurfotograaf bent, en je wordt uitgenodigd om naar Dubai te gaan, dan wil je meer dan de stad zien en de cultuur leren kennen.”

Hoger, hoger, hoogst, groot, groter, grootst
“Dubai, dat is immers de stad met het hoogste gebouw ter wereld. De stad met gekke eilanden voor de kust, in de vorm van een palmboom en een landkaart van de wereld. De stad met het meest luxe hotel, het grootste appartementencomplex, de grootste shopping mall, het grootste indoor skicentrum.”

Architectuur om records mee te breken
“Een stad waar architectuur soms alleen lijkt te tellen als er records mee kunnen worden gebroken. Een stad die zich laat kennen in duizelingwekkende getallen. De stad ook waar een heel bijzonder gebouw zou moeten verrijzen. De ‘Dynamic Tower’ van David Fisher– een toren waarvan alle verdiepingen zouden moeten roteren en waarbij die verdiepingen turbines zouden aandrijven die stroom opwekken. De stad waarvoor Ben van Berkel in 2008 een prachtig MOMEMA, Museum of Middle Eastern Modern Art, had ontworpen en dat in 2011 klaar had moeten zijn. Een droomstad voor iedere architectuurfotograaf.”

01Sporen van de crisis
“De werkelijkheid is dat de crisis ook in Dubai zijn sporen heeft achtergelaten. De Dynamic Tower is niet in aanbouw, omdat de appartementen nog niet verkocht zijn. Bij de Dubai Creek, waar het MOMEMA moet verrijzen, is het akelig leeg en stil. Rood-witte linten en grote hopen zand markeren de locatie.”

Genoeg te zien voor liefhebbers van architectuur
“Toch blijft er nog genoeg te zien, voor wie geïnteresseerd is in architectuur. De Burj Khalifa van Skidmore, Owings en Merril is een wonderlijk elegante verschijning tussen de vele vierkante dozen die de skyline domineren. En de Cayan Tower van dezelfde architecten, ook wel bekend als ‘Infinity Building’, is met een rotatie van 90 graden het hoogste gedraaide gebouw ter wereld, en een prachtige poortwachter aan de Dubai Marina. Het is jammer dat OMA net naast de opdracht greep voor een nieuwe blikvanger in het business district met een prachtig blok dat in een stuk kon meedraaien met de zon. Maar als het MOMEMA er uiteindelijk toch staat, ga ik graag terug naar Dubai om dat in ieder geval vast te leggen.”

02


Bekijk de activiteiten van Dutch Architectural Photographers (DAPh) – architectuurfotografie – interieurfotografie – exterieurfotografie – productfotografie – time lapse films – presentaties – tentoonstellingen en exposities – conceptontwikkeling – kunstprojecten. Leden van DAPh zijn Jacomien Boonstra, Imre Csány, Thea van den Heuvel, Jan Paul Mioulet, Hennie Raaymakers, Henk Schuurmans.


Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.