Architectuurfotografie. Het lijkt zo eenvoudig. Zo’n gebouw staat daar. Je hoeft het niet te stylen, je kan het niet regisseren. Je bepaalt een standpunt, stelt de camera in en drukt af. Die ogenschijnlijke eenvoud is tegelijk ook wat goede architectuurfotografie zo moeilijk en uitdagend maakt. Jan Paul Mioulet van DAPh legt het uit in ArchitectuurNL.
Een gebouw moet je lezen
Een goede architectuurfoto is meer dan cameratechniek en het toepassen van compositieregels. Net als bij een goed portret gaat het om het vangen van het karakter van het gebouw, om zeggingskracht, om het vertellen van het verhaal van de architect en de bouwer. Een bouwwerk kent geen toeval. Over iedere lijn en ieder detail is door de architect nagedacht. Die overwegingen neem ik mee in de beelden die ik maak. Maar daarmee is het verhaal nog niet verteld. Ieder gebouw gaat een eigen leven leiden zodra het is opgeleverd en mensen er gebruik van gaan maken. De perceptie van gebruikers, omwonenden en bezoekers vormt zo een extra verhaallijn.
Lees het complete artikel op Architectuur.nl
Bekijk de activiteiten van Dutch Architectural Photographers (DAPh) – architectuurfotografie – interieurfotografie – exterieurfotografie – productfotografie – time lapse films – presentaties – tentoonstellingen en exposities – conceptontwikkeling – kunstprojecten.
Leden van DAPh zijn Jacomien Boonstra, Imre Csány, Katja Effting, Thea van den Heuvel, Jan Paul Mioulet, Hennie Raaymakers, Henk Schuurmans (ere-lid).
Leave a Reply